MET EEN VAKSCHOOL KANSARME KINDEREN OPTIMALE KANSEN GEVEN

Omdat er een groot gebrek is aan vakopleidingen

Waarom nou een ambachtsschool? In de binnenlanden van de arme deelstaten van India is er een groot gebrek aan vakmanschap. Basisonderwijs is er vaak wel. Onze kinderen (weeskinderen) gaan daar naar een Katholieke school. Maar daarna is er niets. Andere vervolgscholen zijn uren verwijderd en die reistijd en reiskosten kunnen de mensen zich niet veroorloven. Een vak leren is er dan ook niet bij. Soms kunnen ze bij iemand in dienst komen die hen zijn eigen 'kunsten' aanleert. Maar dat is al hoogstzelden en meestal van slechte kwaliteit.

We zijn met dit plan begonnen vanwege 'onze' kinderen, maar we doen dit uiteraard niet alleen voor hen. Alle oudere tieners uit de omgeving kunnen straks naar die school om een vak te leren. Ze betalen er dan wel een bedrag voor zoals ze dat ook in de stad zouden moeten betalen.

We sluiten met de opleidingen primair aan bij de behoeften van die omgeving. Chintapalli is een klein dorp, maar is op zijn beurt weer omringd door vele tientallen gehuchtjes die op 5 tot 10 kilometer rondom gelegen zijn. Dat betekent dat vakmensen die met de bouw en installatietechniek te maken hebben prima kansen hebben. Datzelfde geldt voor automonteurs. Dit zijn de mannenberoepen.

Voor de vrouwen willen we de ambachtsschool toegankelijk maken door een naaischool te integreren en eventueel aanvullend een stukje hand- en kunstnijverheid toe te voegen.