DOOR (VAK)SCHOLING KANSARME KINDEREN OPTIMALE KANSEN GEVEN

Aanpassen van plannen

Corona hakt er stevig in. Over de hele wereld is dat het geval, maar zeker ook in de binnenlanden van India. Daar zijn vaccins niet of nauwelijks beschikbaar. Er is veel onrust en een bepaalde vorm van angst voor het virus. In die kleine dorpjes is ook nauwelijks sprake van goede voorlichting. Maatregelen van de overheid worden door lokale overheden altijd 'strenger' geïnterpreteerd. En door dorpsoverheden nog weer strenger. We hebben tijden gehad dat onze kinderen hun huis helemaal niet uit mochten. Dan waren ze 'opgesloten' in twee kamers van elk 10m2. Maar dat is intussen voorbij. Ze mogen de kerkzaal (naast het huis) gebruiken om te spelen. Het is nu december 2021 en nu zijn ze in India bang voor een vierde golf die vermengd wordt met griepverschijnselen die elk najaar daar ook tevoorschijn komen.

Nieuws van de kinderen

De kinderen doen het heel erg goed op school. Bijna iedereen doet het bovengemiddeld goed in hun klas. Ze zijn ook superijverig en sporen elkaar voortdurend aan om huiswerk te maken en helpen elkaar ook met dingen begrijpen. Voor ons is het mooi dat ze echt heel goed met elkaar omgaan. Ze zien elkaar echt als broertjes en zusjes. Wij hebben regelmatig contact met ze en krijgen periodiek rapportage van hun 'verzorgers'. We hebben de kinderen aangemoedigd om Engels te leren en dat begint nu te komen. Dat doen ze grotendeels via online cursussen (youtube). Vier kinderen zijn intussen van school af. Die zijn 18 jaar of ouder. Deze vier gaan naar beroepsonderwijs. zie bijgaande nieuwsbrief. Die vakschool is gelukkig nog in hun eigen dorp. Dat vinden we geweldig want dat was onze 'droom', dat deze kansloze weeskinderen zouden kunnen uitgroeien tot bekwame deelnemers aan de samenleving. Seemalamma en Bheemayya worden verpleegkundige en Sunil-Kumar volgt een primaire opleiding waarmee hij op veterinair gebied verder kan. Sravani heeft versneld toegang gekregen tot een vakopleiding en zit op dezelfde school als Sunil Kumar. Vier andere kinderen zijn ook 18 jaar, maar die zitten nog in de fase van 'plus-2', dat is een kopopleiding van de basisschool. Op deze site zullen we verdere informatie zetten als er nieuws is.

Op deze foto zien we de vakschool. Nogal anders dan in Nederland. Voor de school staat links Bheemayya. Hij is 19 jaar en wil in de gezondheidszorg verder leren. Naast hem Sravani (18 jaar) die hetzelfde wil. Ze zou het liefst dierenarts willen worden. Naast haar staat Seemalamma (21 jaar). Zij wil verpleegkundige worden  en volgt die opleiding. En rechts in die groep van vier, staat Sunil Kumar. Hij is ook 19 jaar en volgt dezelfde opleiding als Bheemayya, ook al wil hij later bij een bedrijf werken. Alle kinderen zijn voor hun toekomst geïnterviewd door onze Supervisor.