MET EEN VAKSCHOOL KANSARME KINDEREN OPTIMALE KANSEN GEVEN

Wie zijn wij?

Wij zijn Joke en Jan-Willem Grievink. We zijn al 40 jaar actief in de foodsector en oprichters van het FoodService Instituut Nederland (www.fsin.nl). We zijn betrokken geraakt bij de zorg voor 22 weeskinderen in de binnenlanden van een van de armste deelstaten van India, Andra Pradesh. Kinderen zonder vader of moeder, broertjes of zusjes. Ze horen bij de kasteloze onderkant van de samenleving, een groep die voor niemand in tel is. Ze woonden in verschillende dorpjes in de binnenlanden (remote areas) van deze deelstaat. Een van de pastors heeft ze - bij wijze van spreken - van de vuilnisbelt geplukt omdat ze anders in de slavernij of prostitutie zouden zijn beland. Hun verhaal heeft ons geraakt. We zorgen nu al vele jaren voor onderdak en voeding en vooral dat er een dagelijkse liefdevolle verzorging voor hen is. Ze gaan naar een lokale (katholieke) lagere school en vormen met elkaar een groot gezin in een heel klein huis. De oudste kinderen gaan in 2021 van school af, maar dan hebben ze nog geen vak geleerd. En in dat dorp (waar ze nu met z'n 22-en als gezin wonen) is geen ambachtsschool. Na overleg met de burgemeester ontstond het idee om zo'n school te starten in dat dorp Chintapalli, circa 5 uur rijden van Visakhapatnam aan de Oostkust (Golf van Bengalen).

Dit is onze droom geworden:

We hebben het plan ontworpen om in 2 fases dit dorpje en de kinderen te helpen.

  1. Eerst gaan we een kleinschalige ambachtsschool starten om zowel jongens als meisjes in 3 jaar tijd een echt vak te leren. Want aan echte vakmensen is in de binnenlanden van India een groot gebrek. Zo'n school is dan voor zowel jongens als meisjes toegankelijk.
  2. Daarna gaan we een klein fabriekje van de grond tillen om foodproducten van lokale boeren te verwerken tot consumentenproducten. We hebben (ex-) Wageningen studenten die ons helpen zoeken naar de beste opties voor die regio. En daarmee kunnen we de meest ondernemende studenten ook mooie kansen geven.

Wat is daarvoor nodig?

Allereerst moeten we een stuk land kopen (met mogelijkheden voor leslokalen, fabrieksruimte en woonhuis) om deze plannen te kunnen starten. Dat doen we uiteraard met lokale mensen en onder toezicht van een manager die we volkomen kunnen vertrouwen. En voor die start is geld nodig: 100.000 euro in de eerste fase. In de tweede fase - bij de start van het fabriekje - moeten we investeren in machines.

Ook Nederlandse docenten

We gaan uiteraard zoveel mogelijk werken met Indiase vakdocenten. Maar we nodigen ook Nederlandse (gepensioneerde) vakdocenten en vakmensen uit om in tweetallen voor 3 tot 6 maanden naar Chintapalli te gaan om les te geven en deze dorps-tieners Westerse kwaliteitsstandaarden aan te leren. De vakken liggen voor de hand: metselen, timmeren, loodgieterswerk, elektrotechniek, maar ook textielwerkzaamheden (naai-ateliers) etc.

We werken via een Nederlandse ANBI Stichting

In India werken we met lokale mensen. Met de overheid in het dorpje, maar ook met lokale pastors die zowel de omgeving als de cultuur heel goed kennen. Wij hebben ze als 'zeer betrouwbaar' leren kennen. In Nederland is Stichting De Vaste Burcht (SVB) bij die pastors betrokken. SVB is een ANBI Stichting.